NorskLovverk

Likviditet

Hva er det og hva betyr det?

Beskrivelse av det juridiske begrepet Likviditet:

Likviditet i juridisk sammenheng refererer til en virksomhets evne til å dekke sine løpende forpliktelser, altså betjene sin kortsiktige gjeld. Dette er ikke bare en økonomisk term, men spiller også en viktig rolle i juridiske vurderinger, særlig i forbindelse med selskapsrett, konkurssaker og vurderinger av selskapets økonomiske tilstand i forhold til lovpålagte krav.

Rent konkret måler likviditet hvor mye omløpsmidler en virksomhet har i forhold til dens kortsiktige forpliktelser. To vanlige mål på likviditet er likviditetsgrad 1 og likviditetsgrad 2, hvor førstnevnte deler omløpsmidler på kortsiktig gjeld, og sistnevnte trekker fra varer fra omløpsmidlene før de deles på kortsiktig gjeld. Høyere resultat indikerer bedre likviditet, og dermed en bedre evne til å håndtere kortsiktige økonomiske utfordringer.

I norske lover er relevansen av likviditet tydelig i blant annet aksjeloven. Et selskap kan for eksempel ikke utdele utbytte hvis det ikke etter utdelingen har god nok likviditet til å betale sine gjeldsforpliktelser. Dette er for å sikre at selskapet ikke setter kreditorenes krav i fare for å tilgodese aksjonærenes ønske om utbytte.

Derimot er dårlig likviditet ikke nødvendigvis ensbetydende med insolvens, som er en rettslig anerkjent manglende evne til å betale gjeld når den forfaller. Det er mulig for et selskap å ha midlertidig dårlig likviditet grunnet for eksempel sesongsvingninger eller andre forbigående forhold, uten at selskapet er insolvent.

I konkurssammenheng spiller likviditet en avgjørende rolle når det vurderes om det skal åpnes konkurs ved en betalingsudyktighet. Retten vil her vurdere selskapets likviditet for å avgjøre om det er grunnlag for konkursbegjæring. En vedvarende dårlig likviditet som gjør at selskapet ikke kan dekke sine løpende forpliktelser, kan føre til at det blir erklært konkurs.

Likviditetsvurderinger kan også inngå i due diligence-prosessen i forbindelse med bedriftsoverdragelser eller investeringer, hvor potensielle kjøpere eller investorer undersøker selskapets økonomiske helse, inkludert dens likviditet, før en endelig beslutning tas.

Juridisk kontekst der begrepet Likviditet kan brukes:

La oss nå se på et kontekstuelt eksempel knyttet til bruk av likviditet i juridisk praksis. En kredittvurderingsprosess for et selskap som søker om et lån vil ofte involvere en nøye vurdering av selskapets likviditet. Banken eller finansinstitusjonen vil analysere selskapets balanse for å bestemme omløpsmidler i forhold til kortsiktige gjeldsforpliktelser. Hvis selskapet f.eks. har et lån som forfaller innen et år, og øvrige forpliktelser som leverandørgjeld, vil disse postene trekkes fra de omløpsmidlene som selskapet har tilgjengelig for å fastslå likviditetsgraden. Dersom likviditetsgraden er lav, kan dette indikere at selskapet vil ha vanskeligheter med å betjene lånet, og banken kan velge å avslå lånesøknaden eller tilby lån med strengere betingelser.

Et annet eksempel kan være en situasjon hvor en virksomhet står i fare for konkurs grunnet manglende likviditet, på tross av at totalverdien av selskapets eiendeler overstiger gjelden. Aksjonærene eller selskapets ledelse kan søke rettslige skritt for å reforhandle betingelsene på selskapets gjeld, eller for å omstrukturere virksomheten på en måte som forbedrer likviditeten. Det juridiske systemet kan da være involvert i å avgjøre om slike tiltak er lovlige og om de tjener kreditorenes interesser.

Likviditet er altså en fundamental indikator på et selskaps finansielle helse, og dens juridiske relevans gjennomsyrer flere aspekter av norsk selskapsrett. En grundig forståelse av dette konseptet er essensielt for juridiske profesjonelle som arbeider med virksomhetsøkonomi.

Dette nettstedet er kun ment som informasjon og kan inneholde unøyaktigheter. Den bør ikke brukes som erstatning for profesjonell juridisk rådgivning.